Jong en Vrij in de Flint

Jong, modern, energiek en toch het geloof centraal. Dat kan bij de gemeente Jong en Vrij in Amersfoort, die vanaf vandaag een nieuwe locatie heeft; Theater de Flint.

20151004_130658

Amersfoort is toch een beetje de thuisbasis van deze gemeente, aldus Dick van Wageningen, die samen met zijn vrouw Yvonne vanaf het begin af aan betrokken is bij deze gemeente. Dit weekend is het precies acht jaar geleden dat een groepje mensen besloot het leven en God te gaan delen door een Bijbelstudie te beginnen. Er kwamen alleen steeds meer mensen op af, waardoor er is besloten om een gemeente op te richten.

Inmiddels heeft Jong en Vrij acht locaties; elk jaar kwam er eentje bij. “We vonden onze oude kerk nogal droog en ingeslapen. We wilden graag een andere richting op en toen iemand van ons in aanmerking kwam met Joseph Prince en zijn manier van prediken, werd hij meteen enthousiast. Binnen de kortste keren was Jong en Vrij een feit.” Voor zijn vrouw was deze kerk nog wel even wennen. De gemiddelde leeftijd lag toen nog wat lager dan nu en daar voelde ze zich nogal onwennig bij. “‘Ach’ zei ik toen, ‘zij zijn jong en wij zijn vrij!'”

De sfeer en het gemeentegevoel komen je bij binnenkomst meteen tegemoet. Een hoop mensen, jong en oud, en toch alles goed geregeld. Je zou niet zeggen dat het voor zowel de kerkgangers als de organisatoren de eerste keer is dat de dienst van Jong en Vrij hier wordt gehouden.

Het theater zit bijna helemaal vol en de 11-koppige band stapt het podium op. Zachte pianomuziek begint en er verschijnt een sterrenachtergrond op de beamer. De muziek en aanbidding gaan van start, vol enthousiasme en goede worshipsongs. Tussendoor ook momenten van rust, gesproken woorden, om daarna weer vol energie de aanbidding in te gaan. Één ding is zeker; Jezus staat hier centraal.

Constantijn Geluk komt het podium op, heet iedereen welkom en houdt een indrukwekkende preek. “Welkom thuis, goed dat je er bent.”
Het thema van vandaag, Jezus de Rots, komt een aantal keren goed naar voren. Hij begon over de mooie wonderen die Jezus deed, 2000 jaar geleden toen Hij hier op aarde rondliep, en dat de mensen om hem heen zo onder de indruk waren van wat hij kon. Met een enkele aanraking werden mensen gevuld met Gods liefde. Het doel van deze gemeente, ook op deze nieuwe locatie, is om ook vandaag de dag die kracht te laten stromen en te laten voelen.
“Elke zondag opnieuw, ongeacht hoe je hier binnenkomt, hoop ik dat je kracht vindt. Het feit dat je hier nu bent, betekent dat je een verlangen hebt naar God. Het dak boven ons is dan wel dicht, maar de hemel is al die tijd open gebleven. Elk moment van de dag fluistert je hemelse Vader je liefdevolle woorden toe.”

Dat we een liefdevolle God hebben, ontdekte hij ook tijdens een gesprek met een van zijn kinderen, over de dankbaarheid die ze hebben dat God geen robots van ons gemaakt heeft, die op commando hun handen de lucht in kunnen steken en kunnen aanbidden. “Een geprogrammeerde robot kan dat, maar is nooit in staat om zelf recht uit zijn hart te zeggen dat hij van je houdt. God heeft ons juist een eigen wil gegeven, met de mogelijkheid om zelf keuzes te maken.”

De serieuzere kant van de preek, wordt afgewisseld met leuke anekdotes over het voetbalteam die hij sinds kort coacht. Een paar enthousiaste jonge kinderen die alle kanten op rennen, gezamenlijk in de F6. Ook de vergelijking met Johan Cruijff wordt erbij gehaald, maar dat is logisch.

Een aantal teksten uit Mattheüs en Lucas komen voorbij, waarbij Jezus als Rots centraal staat. Mattheüs 7:24-27. “24 Wie naar Mij luistert en doet wat Ik zeg, is verstandig. Hij lijkt op een man die zijn huis op een rots bouwt. 25 Het kan regenen, er kan een overstroming komen en het kan stormen. Maar het huis blijft staan, want het heeft een goede fundering. 26 Maar wie hoort wat Ik zeg en zich er niets van aantrekt, is dom. Hij lijkt op een man die zijn huis op zand bouwt. 27 Als dat huis te lijden krijgt van regen, overstroming en storm, stort het met veel lawaai in.” Vaak is het daarbij noodzakelijk dat God een stuk fundering onder je vandaan haalt, om daarvoor in de plaats iets te bouwen dat nog veel steviger is. Toen de pianist er een rustige melodie onder begon te spelen, maakte dat de boodschap en emotie van het verhaal compleet.

Nog een paar nummers en de dienst is afgelopen. Iedereen loopt de zaal uit, op weg naar koffie, thee en soesjes. Twee vrouwen praten nog even na over de dienst. Ze komen hier al een aantal jaren en zijn erg tevreden met de nieuwe locatie. “Het is fijn om weer terug te zijn in Amersfoort. Alles was vandaag heel goed georganiseerd en de locatie past goed bij deze gemeente.” Een gemeente waar ze zich allebei erg thuis voelen. “Jezus staat hier echt centraal en Jong en Vrij heeft je goede sturing in je leven. Ook proberen de mensen hier je niet te veranderen en vooroordelen ze je niet. Ze staan vooral naast je en gaan gesprekken met je aan. Je voelt je hier echt thuis!”

Een gedachte over “Jong en Vrij in de Flint

Plaats een reactie